Saturday, September 3, 2011

Лида Дайдайхуа докарва до инфаркт? Помага ли или вреди

Китайски хапчета за отслабване, които докарват инфаркт или инсулт, се продават свободно в интернет, показа проверка на“24 часа”.
Те бяха забранени още преди 2 г. от агенцията по лекарствата. У нас обаче няма кой да санкционира онлайн магазините. Хранителните добавки съдържат забранения в ЕС сибутрамин. От САЩ и Италия съобщават за смъртни случаи, след употребата му. Сега той е открит в добавки от Китай и Индонезия.
Българските лаборатории нямат капацитет да правят редовен анализ на растителните хапчета.
Опасната съставка, която дава куп нежелани странични ефекти върху сърцето, бъбреците и черния дроб, се съдържа поне в два китайски препарата - “МейЗиТанг” и “Лида ДайДайХуа”, доказа още през лятото на 2008 г. изпълнителната агенция по лекарствата. Те бяха забранени и изтеглени от пазара.
В момента обаче двете хранителни добавки могат безпроблемно да бъдат поръчани по интернет от наши сайтове.
На сибутрамин се дължат 34 смъртни случая в САЩ, цитира американско проучване отпреди дни в. “Ди Велт”. Двама починали има и в Италия, където още през 2002 г. изтеглят от пазара всички медикаменти с веществото. В една от пробите в САЩ е открита и субстанцията фенолфталеин, която се подозира, че предизвиква рак.
Властите на няколко провинции в Германия призоваха потребителите да не купуват хапчета за отслабване от интернет. Безскрупулни търговци застрашават здравето на хората, предлагайки привидно безобидни средства за отслабване, предупреждава Йоханес Барон, областен управител на Дармщат, провинция Хесен. Хапчетата за отслабване, особено когато са купени от интернет, могат да са дори животозастрашаващи, добавя той.
Заради ефекта да потиска апетита сибутрамин обаче тайно се влага от производителите. Рекламирани като чисто растителни препарати за отслабване от Китай и Индонезия съдържат съставката.
При контролните тестове в САЩ и Германия веществото е открито с лабораторни тестове, без да е упоменато на опаковката.
Реален лабораторен контрол впоследствие върху състава на хранителните добавки у нас не се прави, признават от РИОКОЗ. Службата, под чиято шапка са сега хранителните добавки, не разполага с необходимата техника и реактиви за целта.
Декларираното от производителя и представените сертификати от Китай се приемат за чиста монета и редовен контрол не се упражнява. Не всички търговци са лоши, някои искат да знаят какво съдържат препаратите за отслабване или другите хранителни добавки, но няма къде да се направи такъв анализ, признават експерти от държавната инспекция.
Така излиза, че потребителят купува, макар и от аптеката, на собствен риск.
В Министерството на здравеопазването не разполагат с информация за открит сибутрамин в хранителни добавки, съобщават от ведомството в отговор на официално запитване.
Продажбата на хранителни добавки по интернет е забранена у нас. Въпреки това онлайн търговията процъфтява необезпокоявана. Оказва се, че забраната не е повод някоя институция да санкционира продавачите в интернет.
Фирмите са много предпазливи и освен възможността за даване на поръчка и джиесем за връзка не посочват на сайта си никаква друга форма за обратна връзка.
“Много са подозрителни. Пробвала съм да поръчам от хапчетата за отслабване, но когато чуха адреса за доставка, отсреща веднага затвориха”, каза инспекторка от РИОКОЗ. От там, МЗ и агенцията по лекарствата (ИАЛ) са единодушни, че сигналът за незаконна онлайн търговия трябва да бъде подаден до полиция и прокуратура. Не стана ясно обаче кой точно трябва да го направи. Институциите се позоваха на липсата на ясно законодателство у нас за нарушения, свързани с интернет.
Точно там сега се продават двете доказано вредни хранителни добавки. Количеството сибутрамин в тях многократно надвишава количеството в разрешените за употреба в страната през 2008 г. лекарства, отпускани по лекарско предписание.
“МейЗиТанг” и “Лида ДайДайХуа” са “фалшив лекарствен продукт” съгласно определението в нашата наредба № 9, подадено от Световната здравна организация, се казва в съобщение на ИАЛ след издаване на забраната за продажбата им. Още тогава агенцията признава, че разпространението на фалшиви лекарствени продукти за отслабване, произведени в Китай, е зачестило.
На хранителни добавки не могат да бъдат приписвани свойства да предпазват или лекуват болести при човека, а затлъстяването и метаболитният синдром са сериозен здравен проблем, предупреждават от ИАЛ.
От края на януари 2010 г. в България също са забранени всички препарати за редуциране на тегло, съдържащи сибутрамин. Мярката идва, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) дава препоръка за това след мащабно проучване.
Дотогава на пазара у нас са били регистрирани “Редуктил”, “Линдакса”, “Сибутрамин сандоз” и “Мейса”.
Незначително е намалението на телесното тегло като постигнат ефект след употреба на сибутрамин и не може да бъде задържано след спиране на лечението.
Хапчетата за отслабване докарват световъртеж и сърцебиене. Тези оплаквания са идвали от жени у нас, пили от тях преди забраната, казват аптекари.

РИОКОЗ проверява само витамините

Точният брой на регистрираните у нас китайски хранителни добавки трудно може да бъде установен, казват от СРИОКОЗ.
При първото пускане на пазара всеки търговец подава уведомление до инспекцията. Води служебен регистър. За тази година са одобрени около 600-700 уведомления, каза д-р Светла Асенова, шеф на звено “Специализиран контрол” в СРИОКОЗ.
“Имали сме сигнали за добавки със сибутрамин, в която е установено съдържание на веществото, без то да е упоменато в съдържанието. Сигналът бе подаден от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Не зная как е стигнал при тях. Наличието на това вещество прави добавката лекарство. Затова ИАЛ наложи забрана. РИОКОЗ глоби вносителя и го изкара от регистъра. Препаратът е забранен изобщо за употреба на българския пазар”, добави тя.
В РИОКОЗ има и списък на растенията или части от тях, които са забранени за включване в рецептата на добавките. Фирмите са задължени при подаване на молбата за регистрация на даден препарат да прилагат образец на етикета и сертификат, издаден от страната, където той е произведен. По указателно писмо на МЗ българските производители прилагат анализ на съставките съгласно техническата си документация, както и уверение за съответствие с действащото законодателство. При сигнал срещу фирмата търговецът или производителят трябва да покаже целия набор от тези документи. Досега не сме имали случай някой да не разполага със сертификатите, дори и тези от Китай, обясни д-р Асенова.
Химически анализ на съставките може да се прави само в лабораториите на агенцията по лекарствата и института по криминология. Много от вносителите сами искат да знаят дали това, което пише върху етикета, в действителност го има. Досега обаче не сме имали случай някой да е направил анализ по желание на фирмата. Няма къде това да стане, допълват от инспекцията.
В РИОКОЗ проверяват по план, спуснат от здравното министерство. Всяка година се изследват определен брой хранителни добавки, като основно се проверява дали обявените витамини и минерали съответстват. Нямаме възможност да правим анализ на растенията и части от тях, уточняват от РИОКОЗ.
Ангажиментът към растенията и билките е на ИАЛ, пояснява д-р Румяна Йорданова, началник-отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" в СРИОКОЗ. Билките се водят лекарства. От 2004 г. до 2007 г. хранителните добавки са били на разрешителен режим към здравното министерство, след това минават на уведомителен към РИОКОЗ. Преди 2004 г. са одобрявали документите им в Центъра по хигиена.
Хранителната добавка е храна по смисълана закона. Може да се продава само в обекти, регистрирани за търговия на храни, както в аптеки и дрогерии. Всякаква друга продажба - на ръка с каталог и по интернет, е незаконна. Когато ИАЛ забрани опасните добавки от Китай, информацията бе качена на сайта й, както и на този на РИОКОЗ. Въпреки това хората продължават да ги купуват, обяснение за това няма, казват от инспекцията.

Забраниха сибутрамин в Европа заради смърт

Сибутрамин е субстанция, която бе допусната на европейския пазар от 1999 г. до януари 2010 г. Тогава е забранена от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) като опасна за здравето. Тя е дериват на амфетамини, т.е. - наркотик.
Търсена е, защото подобно на кокаина и хероина потиска ефективно апетита. Изписвала се е на пациенти със затлъстяване с рецепта. Приемането е ставало под лекарско наблюдение. Въздействието на сибутрамин идва чрез индиректното стимулиране на вегетативната нервна система.
Още през 2002 г. в Италия от пазара са иззети лекарствени препарати, съдържащи сибутрамин, заради два смъртни случая. Поради натрупалите се съмнения Европейската агенция по медикаментите проведе мащабно проучване (SCOUT) с близо 10 000 души. Те са третирани продължително време със сибутрамин, някои са го приемали за период до 6 г. През януари 2010 г. ЕАЛ излезе със заключението, че въздействието му върху човешкия организъм е негативно, и нареди страните-членки на ЕС незабавно да спрат продажбата на лекарства със сибутрамин. На производителите на такива препарати е забранено да ги продават в ЕС. Германия веднага изтегли всички такива медикаменти, а в Полша отговорните служби издадоха забрана през март. Същото се случи и в Швейцария. У нас Агенцията по лекарствата въведе ограничението в края на януари.

Вършат ли работа хапчета за отслабване Лида Дайдайхуа?

Постоянно гледам реклами на тези хапчета за отслабване. Моля някой да каже от първа ръка дали стават за нещо изобщо или са поредната излагация на пазара.

Отговор:

Пила съм лида от български сайт,и моите приятелки зарибих и много други хора покрай работата ми редовно си поръчвах от там,и бяхме изключително доволни всички. Обаче кой дявол ме бутна да поръчам от йофеер да си направя някой лев не за друго,и сега 16 човека ми пилят на главата че съм им дала пълен боклук и че не ставал за нищо.И на всичкото отгоре ги излъгах че си ги немога да ви опиша за какъв ад става въпрос,направо незнам какво да правя.Не се лъжете да не останете като мен в необрано лозе………Ако някой иска блистери от китайските хапчета „ЛИДА“мога да му подаря имам около 46 пълни блистера смесени стара нова олд и какви ли не.


Ако някой иска ориинална и наистина 100% китайска лида-нека ми пише на: @@@@@@@@
Да-оригинална е и има поразителен ефект..
Да-мога да го докажа…на онези които знаят,как би трябвало да изглежда оригинала…
Да-има в наякои случаи странични ефекти но си е ендивидуално при всеки организъм-при някои са по-силно изразени,при други-хич ги няма…
Да-може да навредят на организма,но само ако  човека който ги приема пие повече от три последоветени опаковки..
Ако някой иска-нека ми пише на посочения имейл

 
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=566895 Вие нормални ли сте!!! Моля, преди да се самоубивате прочетете това! Дано оцелеете! На всички УСПЕХ!!!